"Aanpak ondermijning" is in Delfshaven ontstaan

In de periode 2006 tot 2014 ben ik voorzitter geweest van de Deelgemeente Delfshaven en bestuurlijk verantwoordelijk voor de wijkveiligheid van de wat veiligheid betreft meest dynamische gebieden wat Nederland. Delfshaven stond bekend als een grootstedelijk gebied met grote achterstanden, zeer diverse bevolkingssamenstelling, veel armoede en werkloosheid, laag opleidingsniveau, laag taalbeheersing, hoog percentage jongeren, veel criminaliteit. Samen met onze partners werkte we al jaren keihard om de veiligheid te verbeteren. Door talloze maatregelen en inspanningen is de veiligheid in het gebied belangrijk verbeterd. De samenwerkende partners op het wijkveiligheidsniveau waren: De Gemeente/directie veilig, de Deelgemeente, Politie, Openbaar Ministerie, Woningcorporaties. Ondanks de geconstateerde verbetering, overheerste het gevoel dat we toch niet in staat waren om de echte problemen (van drugscriminaliteit en overlast) effectief aan te pakken. De samenwerkende partijen deden allemaal hun best op hun eigen terrein maar er was niet echt sprake van samenwerking in een integrale aanpak. De diverse partijen kregen het niet voor elkaar om hun interne werkprocessen zo op elkaar af te stemmen dat er operationeel meerwaarde ontstond. Kortom diverse organisatie met ieder een eigen visie op veiligheid en allemaal hun eigen interne processen op strategisch, tactisch en uitvoerend niveau.
Schietincidenten en criminele netwerken
In 2011 vond een aantal incidenten plaats die ervoor zorgde dat de situatie escaleerde. De politie en deelgemeente medewerkers signaleerde dat een groep jongeren, die 4 jaar eerder als overlastgevende groep bekend stond, na 4 jaar uit beeld door grotendeels verblijf in Maastricht waren weer prominent terug in de wijk. Met de komst van deze groep in Delfshaven verslechte de sfeer in de lokale criminelen circuit snel. Al snel ging er verhalen rond dat de groep zich in Maastricht carrière had gemaakt en zich had doorontwikkeld tot een zwaar criminele groep, die in verband werd gebracht met diverse schietincidenten. Niet lang hierna begon ook in Delfshaven het aantal schietincidenten toe te nemen waarbij een verband werd gelegd met deze groep, helaas waren er nooit bewijs en niemand had ooit iets gezien. Over het gehele jaar 2011 in Delfshaven waren er 16 schietincidenten waarvan 12 druggerelateerd (rip deals) waren. Door mijn netwerk in de wijken had ik informatie doorgekregen dat er in de wijken spraken was van criminele netwerken van drugshandel die zich rondom een aantal(criminele) families hadden georganiseerd. De groep criminele jongeren waren allemaal leden van of gekoppeld aan deze families. Ook in andere wijken hadden we vergelijkbare structuren en families.
Schouder aan schouder
De groep uit Maastricht begon zich steeds prominenter te gedragen in de wijk de politie en overige medewerkers begon die groep de untouchables te noemen. Het waren cultfiguren, reden in dure auto’s, altijd mooie vrouwen in hun omgeving, hadden veel geld te besteden en laten anderen het werk voor ze doen. De aanzuigende werking op de jongere generaties jongens was enorm hoog. Op een zomerse dag waren medewerkers van stadstoezicht(STZ) en de Roteb met een gezamenlijke actie bezig in de wijk, toen ze door de groep werden aangesproken op hun aanwezigheid in de wijk. De groep claimde de wijk en gedroegen zich agressief, de situatie escaleerde in geweld en de medewerkers STZ en Roteb werden met geweld de wijk uit gejacht. Dit was de aanleiding die we nodig hadden en zo begon de aanpak Schouder aan Schouder wat weer veel later doorontwikkeld zou worden tot de stedelijke aanpak ondermijning.
Machtsvertoon en samenwerken
Het eerste wat we deden was dezelfde avond nog met ondersteuning van burgemeester Aboutaleb met groot machtsvertoon (politie te paard en arrestatieteams) de wijk ingaan en de wijk terug claimen. Vervolgens na de korte klappen doorpakken op langer termijn. Het kernwoord was samenwerking. De politie in Rotterdam werkte samen met de politie in Maastricht. In Rotterdam werken de deelgemeente, de stadsmarinier, het Openbaar Ministerie, de politie en de belastingdienst samen aan een sluitende aanpak voor drugscriminelen. Ook instellingen als het Centrum voor Jeugd en Gezin en het jongerenwerk werden erbij betrokken. Burgemeester Aboutaleb heeft gezorgd voor extra mankracht van de politie. Politie en justitie zijn aan de slag gegaan met alle informatie die de deelgemeente in de loop van de jaren had verzameld. Met andere woorden: we zette alles op alles om de georganiseerde criminaliteit in Delfshaven volledig af te breken.
In kaart brengen en oppakken
Onze inzet richtte zich niet alleen op deze criminele netwerken. We hebben ook extra aandacht voor jeugdoverlast, er was een stijging van het aantal woninginbraken en overvallen. Door extra inzet van de veiligheidspartners pakken we deze wijkspecifieke problemen aan, bijvoorbeeld door ’s nachts extra te surveilleren. We gingen ook op bezoek bij overlastgevers en mensen die eerder zijn veroordeeld. We maakte ze duidelijk dat we ze in de gaten houden. Daarnaast besteden we meer aandacht aan schoon en heel. Na verloop van tijd waren er acht locaties gesloten waar criminelen actief waren. Maar liefst 164 verdachten zijn aangehouden. Er is 27 keer een hoeveelheid drugs in beslag genomen. Daarnaast hebben we veelplegers en alle criminele families in beeld gebracht. We volgende ze, we wisten wat ze deden en als er genoeg bewijs was om ze te kunnen veroordelen, hielden we ze aan. We zagen al snel dat het aantal schietincidenten en overvallen drastisch verminderde en dat er veel minder woninginbraken werden gepleegd. Het gerucht ging in de gevangenis de Schie dat men Delfshaven wat criminele activiteiten betreft beter links kon laten liggen.
Structurele en duurzame veiligheid
Er is in korte tijd veel resultaat geboekt maar helaas was dit niet van structurele aard. De inzet was projectmatig en er was bij de gemeente/deelgemeente en partners veel extra inzet bij gemoeid wat betreft coördinatie, communicatie, overleggen daadwerkelijk samenwerking op strategisch, tactisch en operationeel niveau. Zodra de extra inzet weg viel was het ook gedaan met de intensieve samenwerking, aanpak en resultaten. Door mijn ervaringen met de SMART VEILIGHEID systemen van de C3Group weet ik nu dat de overheid en haar veiligheid partners de intensieve samenwerking structureel vorm kunnen geven. De SMART Veiligheid applicaties zijn gebaseerd op een SMART ingerichte werkmethodiek met slimme ICT-ondersteuning voor het volledige Veiligheidsdomein. De kracht van dit system is dat het modulair is opgebouwd en dat alle modules conform de wensen van de gebruikers kunnen worden ingericht en binnen hetzelfde centrale netwerk met elkaar kunnen worden gekoppeld. Deze koppeling kan gerealiseerd worden met alle werkprocessen en modules. Hierdoor kan er effectiever worden gewerkt met minder fysiek overleg; kennisproductief en mensen in hun kracht. Kortom voor Gemeenten die vanuit hun regierol op veiligheid structureel en effectief resultaten willen boeken in het bestrijden van criminaliteit adviseer ik de SMART VEILIGHEID aanpak. Bestuurlijk veiligheidsbeleid wordt in de uitvoering duurzaam en structureel door de inzet van slimme informatiesystemen en goed samenwerkende , resultaatgerichte professionals in het veld.

E-mail: c.goncalves@c3group.nl
Tel: 0345-638090